Verkiezingen 9 juni 2024

Op zondag 9 juni 2024 werden in België gelijktijdig de federale, regionale en Europese verkiezingen georganiseerd. Belgische burgers van 18 jaar en ouder werden dan uitgenodigd om naar het stembureau te trekken. Het laatste verkiezingsnieuws, analyses, polls, achtergrond, maar eveneens alle FAQ’s over de Belgische verkiezingen vindt u deze pagina.

De uitslagen van de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen zijn ondertussen bekend. Klik op de kaart om dieper in de resultaten te duiken. U kan de resultaten op kaart of in percentages zien, en ook de zetelverdeling bekijken.

Federaal

Vlaams

Klik op de logo’s hieronder voor alle verkiezingsprogramma’s en artikels over de politieke partijen.

                     

Lees alle artikels over de partijvoorzitters door op hun naam te klikken.

Melissa Depraetere (Vooruit) Bart De Wever (N-VA) Raoul Hedebouw (PVDA) Sammy Mahdi (CD&V) Nadia Naji (Groen) Tom Ongena (Open VLD) Jeremie Vaneeckhout (Groen) Tom Van Grieken (Vlaams Belang)

Agenda

21 april 2024: Congres CD&V

Tijdens de verkiezingsmeeting van CD&V in de Nekkerhal in Mechelen wordt het verkiezingsprogramma vastgelegd.

28 april 2024: Partijcongres NVA

Verkiezingsmeeting NVA in het Capitole van Gent rond het thema “de Vlaamse welvaart”.

9 juni 2024: Verkiezingsdag

Verkiezing van het Europese Parlement, de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Gewest- en Gemeenschapsparlementen.

Meer leren over de verkiezingen?

Verkiezingsthema’s

Waaraan denken kiezers als ze moeten beslissen naar wie hun stem zal gaan? Waarvan ligt de Vlaming het meest wakker? Zijn er verschillen tussen jong en oud? Kiezers overwegen een reeks van kwesties die hen persoonlijk raken of die ze belangrijk vinden voor de maatschappij als geheel. Economie, gezondheidszorg, onderwijs, klimaatverandering en veiligheid zijn vaak de meest voorkomende verkiezingsthema’s die de keuze van de kiezer beïnvloeden. Daarnaast spelen lokale aspecten en persoonlijke waarden eveneens een rol. Jongeren hechten meestal meer de nadruk aan klimaatverandering en onderwijs, terwijl oudere kiezers meer aandacht besteden aan gezondheidszorg en pensioenen. Zo tracht elke kiezer zich een beeld te vormen van de partij of kandidaat die hun belangen en waarden het beste vertegenwoordigt. Dat bepaalt uiteindelijk hun stemkeuze. Dit zijn momenteel de belangrijkste verkiezingsthema’s in Vlaanderen:

Soorten verkiezingen

Op zondag 09/06/2024 worden er in België Regionale, Federale en Europese verkiezingen georganiseerd. Meer specifiek stemmen we voor het volgende:

Verkiezingen voorTe verdelen zetelsVorige regering
Kamer der volksvertegenwoordigers150Regering De Croo
Vlaams Parlement124Jambon
Waals Parlement75Di Rupo III
Brussel Hoofdstedelijk Parlement89Vervoort III
Parlement Duitstalige gemeenschap25Paasch II
Europese Parlement22

Wat mag Vlaanderen verwachten van een Guldensporenregering?

De kans is groot dat het Vlaams Belang en de N-VA de grootste partijen van Vlaanderen zijn na de verkiezingen. Welk Vlaanderen willen zij? En kunnen ze dat waarmaken? Voor het eerst in de geschiedenis zouden de V-partijen Vlaanderen naar eigen inzicht kunnen besturen – entre eux. Natuurlijk worden de kaarten pas op tafel gelegd ná de verkiezingen van 9 juni 2024. In het hoe dan ook hypothetische geval dat de N-VA en het VB elkaar toch zouden vinden, wordt het nieuwe, ‘Vlaamse’ Vlaanderen meteen ook een rechts-conservatiever Vlaanderen. Want de twee nieuwe regeringspartijen lijken weinig verschil te zien tussen het ene en het andere. Lees hier de volledige analyse van Walter Pauli over een Guldensporenregering.

De partijstandpunten

Wat zijn de belangrijkste verkiezingsthema’s van de Vlaamse partijen? Wat is hun visie rond onderwerpen als gezondheid, asiel en migratie, wettelijke pensioenen, hernieuwbare energie, koopkracht en inkomen, onderwijs, veiligheid, enz. Knack heeft de belangrijkste verkiezingsprogramma’s per partij in kaart gebracht: